Retten til uskiftet bo – bør retten alltid brukes?

De fleste som har mulighet til å sitte i uskiftet bo benytter muligheten. Det er allikevel en del forhold som bør vurderes før man som gjenlevende ektefelle eller samboer leverer inn begjæring til retten om opprettelse av uskiftet bo. Den typiske situasjon er at gjenlevende var gift med avdøde. I det følgende kommer jeg inn på en del momenter som imidlertid bør vurderes før det opprettes uskiftet bo.

Den typiske situasjon er at avdøde var gift. Da har gjenlevende ektefelle rett til å sitte i uskiftet bo med felleseie i forhold til barn vedkommende har sammen med avdøde. Det samme gjelder den som var samboer med avdøde ved dødsfallet, og som har, har hatt eller venter barn med avdøde, har rett til å overta tidligere felles bolig og innbo samt bil og fritidsbolig i uskiftet bo. Det innebærer at boet etter førstavdøde først gjøres opp etter at lengstlevende er død.

Særkullsbarn

Særkullsbarn kan kreve at boet etter førstavdøde gjøres opp. Dersom det både er felles arvinger og særkullsbarn etter avdøde, kan særkullsbarna gis oppgjør straks og resten av boet overtas i uskiftet bo overfor de øvrige felles arvingene.

Vil du allikevel forsøke å opprette et uskiftebofor hele boet kan du be om særkullsbarnas samtykke, eventuelt på vilkår. Særkullsbarn, dvs. barna til kun den avdøde ektefellen, kan alltid nekte lengstlevende ektefelle å sitte i uskiftet bo med både felleseie og særeie.

Særeie

Lengstlevendes rett til å sitte i uskiftet bo, gjelder i utgangspunktet kun for ektefellenes felleseie. Dersom lengstlevende ektefelle skal kunne sitte i uskiftet bo med avdødes særeie, må dette være fastsatt i ektepakt, eventuelt at arvingene samtykker til dette.

Dersom lengstlevende ektefelle benytter seg av retten til å sitte i uskiftet bo med særeiet til den avdøde ektefellen, vil også lengstlevendes eget særeie gå inn i uskifteboet om ikke annet er fastsatt i ektepakt, i avtale med arvingene, eller særeiet har grunnlag i påbud fra giver eller arvelater. Har du egen formue med særeie uten de relevante ektepakts bestemmelser eller avtale med arvingene, evt. påbud fra giver eller arvelater, må det vurderes om det er fornuftig å opprette uskifte.

Testamentsarvinger

Dersom avdøde har opprettet testament med testamentsarvinger som ikke er livsarvinger, må lengstlevende ektefelles rett til å sitte i uskiftet bo vike for dette. Et testament som begrenser lengstlevende ektefelles rett til å sitte i uskiftet bo, er bare gyldig dersom lengstlevende ektefelle har fått kunnskap om testamentet før førsteavdøde ektefelle går bort.

Gjeld

Dette er kanskje det viktigste å undersøke. Lengstlevende ektefelle overtar også avdødes gjeld dersom han eller hun velger å sitte i uskiftet bo. Dersom lengstlevende samboer benytter seg av retten til å sitte i
uskiftet bo, blir han eller hun også personlig ansvarlig for den gjelden som hvilte på den avdøde samboeren.

Frister

Lengstlevende ektefelle eller samboer som vil benytte seg av retten til å sitte i uskiftet bo, skal innen 60 dager etter dødsfallet sende en melding til tingretten med opplysning om navn, alder og adresse på arvingene, og en oppgave over eiendeler og gjeld for avdøde og lengstlevende ektefelle eller samboer.

forfatter

Dokumentavgift

Dokumentavgift er en særavgift som må betales ved tinglysing av et dokument som overfører fast eiendom. Overføring av fast eiendom skjer normalt ved salg,

Les mer »

Fremtidsfullmakt

 I en fremtidsfullmakt kan du på forhånd gi fullmakt til én eller flere personer om å representere deg, i tilfelle du skulle komme i

Les mer »

Dødsbo – fordeling av arv

Dette er mange ulike dødsboer og komplekse regler. Jeg vil her nøye meg med å skissere noen hovedregler. Det må først klargjøres hvem som

Les mer »